Haugesund Medisenske Senter

Isjias

Isjias Haugesund

Isjias Haugesund – Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor, tykk nerve som egentlig er en samling avlange nervetråder som starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud. Haugesund Medisinske Senter Kiropraktikk kan hjelpe deg.
Når isjiasnerven blir irritert får du isjias. Årsakene til dette er:
Betennelse rundt nerveroten som oppstår ved akutt skiveprolaps i nedre del av korsryggen.
Forkalkninger og slitasje som gjør at nerveroten kommer i klem.

Isjias gir helt bestemte symptomer og smerter:

Smertene følger isjiasnerven på baksiden av låret og leggen, og helt ned i foten.
Smertene stråler nedenfor kneet og det følger ofte med en prikking eller nummenhet i huden på fot og legg.
Nervesmertene er skarp, intens og veldefinert, ofte beskrevet som en ”elektrisk strøm” eller et ”tak” inne i benet.
Det kan være vanskelig å gå på tærne eller hælene, fordi trykket på nerven kan lamme fot- og leggmuskulatur.

Ved nevrologisk undersøkelse kan noen av refleksene være svakere eller borte, følsomheten i huden redusert og du kan miste kraft i enkelte muskelgrupper. Det er ofte vondt å strekke foten helt ut, og det gjør vondt når du bøyer deg fremover.

Utbredelse og varighet
Mellom 5-10 % av pasienter med ryggsmerter har isjias
Gravide er mer utsatt for å få isjias.
Isjias er svært plagsomt og ofte langvarig; 80 % blir bra uten operasjon i løpet av 3 måneder. Langtidssykmelding er ikke uvanlig.
Bare 5 % av pasienter med skiveprolaps og isjias blir operert.
Når du bør oppsøke en kiropraktor
Hvis du får isjiassymptomer vil du hos kiropraktoren får du komme raskt til, får en diagnose og du blir raskt satt under riktig behandling for å hindre langvarige plager.

Kiropraktorer behandler isjias og kan fortelle deg om du har “ekte” isjias eller isjialgi.

Isjias diagnostiseres best ved en klinisk nevrologisk undersøkelse hos kiropraktor. Prolaps kan ikke ses på vanlige røntgenbilder. Kiropraktoren kan henvise til CT- og MR-undersøkelse. CT og MT bilder gir en relativt god fremstilling av mellomvirvelskiver og nerver, og er i mange tillfeller et viktig supplement til den kliniske undersøkelsen.

Kiropraktiske behandling av isjias går ut på å forbedre bevegeligheten i leddene rundt isjiasnerven. Dermed forbedres blodsirkulasjonen slik at reparasjonsprosesser i nerve og skive stimuleres og opphopede slaggstoffer som irriterer nerven blir fraktet bort.

Operasjon?
Bare 5 % av de som får isjias må opereres: Kun ved vannlatingsforstyrrelser som skyldes at også blæren er lammet skal det henvises til operasjon umiddelbart.

Du skal også vurderes for operasjon hvis du har uutholdelige smerter som ikke lar seg lindre, eller har store lammelser i fot og ben som forverres. Kiropraktoren vil henvise til operasjon når dette er aktuelt.

Mange blir imidlertid friske mens de venter på en planlagt operasjon.

Dette kan du gjøre selv med Isjias Haugesund
Legg en ispose på nedre del av korsryggen i 10-15 min. Gjenta 3-4 ganger.
Sitt minst mulig. Trykket er størst på skiven når du sitter.
Klarer du å bevege deg litt er det bra om det så bare er å rusle litt rundt i huset.
Finn bevegelser som minsker smerten i benet, unngå bevegelser som øker bensmertene
Veksle mellom bevegelse og avlastning i stillinger hvor du har minst mulig smerte. Slik klarer du totalt å bevege deg mer uten å overdrive.
Gå heller mange korte turer enn en lang.
Ta smertestillende dersom smertene ødelegger nattesøvnen.
Masser eller bli massert i lår, sete og legg. Dette demper spenningene i musklene for en stund.
Bevege tær og ankel for å stimulere nervebanene til muskulaturen
Isjias forebygges best i dagliglivet gjennom aktivitet og bevegelse som opprettholder normal funksjon i ryggens muskler, ledd og skiver.
Har du problemer med ryggen kan det oppstå akutt forverring i form av isjias. Ta derfor ryggen din på alvor og ikke vent med å oppsøke hjelp hos kiropraktor. sunn fornuft ved store og tunge belastninger, ikke løft over evne.
Slik kan du selv forebygge Isjias Haugesund

Dette er ikke isjias:
Utstålende smerter nedover lår og legger er oftest ikke isjias, de fleste har faktisk “falsk” isjias som kalles isjialgi. Eksempler på dette er leddlåsninger i korsryggen, muskelknuter og senefes1tebetennelser i setet og rundt hoften, låsninger i bekkenleddene eller skader i mellomvirvelskivene. Når muskulatur og ledd blir tilstrekkelig irritert eller betent, vil smerten spre seg nedover.

Du behøver ikke ha isjias fordi du har prolaps!
Mange går imidlertid rundt med prolapser i korsryggen uten å være det minste plaget, og en frisk nerve tåler en god del trykk uten at betennelse oppstår.

Book time